Sigurna dostava
Proizvode pakiramo u zaštitna pakiranja kako bi ih zaštitili od oštećenja
Garancija
Garantiramo kvalitetu za sve proizvode
Brza kupovina
Kroz nekoliko klikova dođete do željenog proizvoda
Iznimna kvaliteta
Veliki broj kvalitetnih proizvoda

Hrvatska regulativa za električne romobile: pravila i posljedice nepoštivanja

Novi Zakon o vožnji električnih romobila i registraciji prometala donosi značajne promjene u regulaciji ovih prijevoznih sredstava u Hrvatskoj. Donošenje ovog zakona postalo je nužno kako bi se uredilo pitanje vožnje električnih romobila i sličnih vozila koja su postala sveprisutna na prometnim površinama. Evo što zakon propisuje i kakve su kazne za nepoštivanje pravila:

Što definira novi Zakon?

  1. Osobna prijevozna sredstva

Električni romobili, električni monocikli, segway i slična vozila koja ispunjavaju propisane uvjete svrstana su u posebnu kategoriju vozila pod nazivom “osobno prijevozno sredstvo.” Ova kategorija obuhvaća vozila koja nemaju sjedeće mjesto, elektromotor manji od 0,6 kW, brzinu manju od 25 km/h i koja nisu razvrstana u druge kategorije vozila.

  1. Dobna granica

Dobna granica za upravljanje osobnim prijevoznim sredstvom, uključujući električne romobile, iznosi 14 godina. Ovo pravilo važi za sve vozače koji koriste ova vozila.

  1. Kaciga

Svi vozači osobnih prijevoznih sredstava, uključujući električne romobile, obavezni su nositi zaštitnu kacigu tijekom vožnje. Kazna za nepoštivanje ovog pravila iznosi 40 eura. Ne riskirajte kaznu, pogledajte zaštitne kacige u našoj ponudi: Zaštitne kacige

  1. Reflektirajuće oznake i svjetla

Tijekom noći i u uvjetima smanjene vidljivosti, vozači moraju biti označeni reflektirajućim prslukom, odjećom ili drugim reflektirajućim oznakama. Osim toga, vozilo mora imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Kazna za nepoštivanje ovih pravila iznosi 30 eura za nenošenje reflektirajućih oznaka i 60 eura za svjetla.

  1. Zabranjene slušalice

Vozači ne smiju koristiti slušalice u oba uha tijekom vožnje, kako bi održali punu svijest o okolini i mogli pravilno reagirati u prometu. Kazna za kršenje ovog pravila iznosi 30 eura.

  1. Parkiranje

     

Osobna prijevozna sredstva ne smiju se ostaviti bez nadzora na prometnim površinama za kretanje vozila i pješaka, osim na posebno uređenim i označenim mjestima. Kazna za nepropisno parkiranje iznosi 130 eura.

  1. Ponašanje u prometu

Vozači osobnih prijevoznih sredstava moraju se kretati na način koji ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometa druge sudionike u prometu. Također, vozači ne smiju skidati obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ih mogu ometati u upravljanju vozilom ili ugrožavati druge sudionike u prometu. Kazne za nepoštivanje ovih pravila iznose 30 eura za prvo pravilo i 60 eura za drugo.

Gdje smiju voziti električni romobili?

Vozači osobnih prijevoznih sredstava dužni su se kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom u smjeru kretanja. Ako takva staza ne postoji, vozači se smiju kretati rubom kolnika uz obavezno držanje rubnog trotoara ili kolnika.

Kazne

U slučaju nepoštivanja navedenih pravila, vozači osobnih prijevoznih sredstava bit će kažnjeni prema navedenim iznosima. Vrijednosti kazni mogu se promijeniti ovisno o izmjenama zakona i uredbi. Također, vozači se mogu suočiti s dodatnim kaznama ako ugroze sigurnost drugih sudionika u prometu ili počine teže prekršaje.

Važno je napomenuti da je pridržavanje ovih pravila ključno kako bi se osigurala sigurnost vozača osobnih prijevoznih sredstava, drugih sudionika u prometu i pješaka. Pravilno korištenje električnih romobila i sličnih vozila doprinosi smanjenju prometnih nesreća i stvaranju sigurnijeg okoliša u gradovima.